31 Ekim 2012 Çarşamba

Nordic Watercolor Museum / Sweden


 Dünyadaki 2 Suluboya Müzesinden biri olan Nordic Suluboya Müzesi gerçekten güzel bir alana, ilginç bir mimariyle kurulmuş...




 İsveçli Suluboya sanatçısı Anders Andersson ile bir Lars Lerin resmini inceledik...


 Nordic Watercolor Museum, Art Educator Manager Lena Eriksson ile Müze hakkında görüştük..

 Bayan  Lana Eriksson'a İWS 2012 suluboya sanatçıları katalogunu hediye ettim...

 




2 Ekim 2012 Salı

Musa Balan Kimdir ?..



Musa Balan ( Suluboya Sanatçısı )
1962 Yılında Malatya’da doğdu. İlköğretim ve Lise tahsilini burada yaptı. Resim merakı çocuk yaşlarda başladı ve yeteneği öğretmenlerinin de dikkatini çekti. İlkokul öğretmeninin tavsiyesiyle yaz tatillerinde Asya Reklam adlı tabelacıda çalışmaya başladı. Yağlıboya ve samur fırça ile ilk burada tanıştı, renk karışımlarından yeni renkler elde etmek, doğru fırça kullanımı ve farklı yazı karakterleriyle düzgün yazılar yazma yeteneğini pekiştirdi. Atatürk Orta Okulu’nda resim öğretmeni Saadet Özgüngör’ün özellikle suluboya bilgilerinden oldukça faydalandı. Ardından Ş.K.Ö.E.M.L. Makina Ressamlığı bölümüne kaydoldu. Burada perspektif ve 3 boyutlu çizim becerilerini geliştirdi. Lise yıllarında resim çalışmalarına mizahı da ekleyip karikatürler çizmeye başladı. 1980 yılında birkaç okul arkadaşı ile birlikte “Tantana” adlı bir Mizah Dergisi çıkardı. Bütün karikatürlerini kendisinin çizdiği dergi, 12 Eylül 1980 askeri darbesinde kapatıldı. 









1981 yılında Ulu önder Atatürk’ün doğumunun 100.yılı münasebetiyle, Türkiye genelinde yayınlanan “100.Yıl Aylık Sanat ve Edebiyat Dergisi”nde yazar ve çizer olarak çalıştı. Derginin kapağına ve iç sayfalardaki yazılarına illüstrasyonlar çizdi.






Yağlıboya, suluboya, karakalem çalışmalarına ise ara vermeden devam etti,  18 yaşının verdiği heyecan ile eser üretmek ve resimlerini geleceğe taşımak kaygısı duymadan, salt yeteneklerini pekiştirmek adına,  neredeyse bulduğu her düz satıh üstüne resimler çizdi. Kendi gerdiği tuvallere,kontraplaklara, duralitlere hatta sunta ve mukava üstüne... 30 yıl sonra bu gün, aşağıdaki kadın portresinde olduğu gibi, sunta üstüne çizdiği bazı resimlerin deformasyonuna uğramasına  üzülüyor...



Balan,1982 yılında Teknik Okullara girdi. Karikatür çizimlerine burada da devam etti ve çıkardıkları yıllığın karikatürlerini çizdi. Mezuniyetle birlikte Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde görev yaptı. Çalıştığı yıllar boyunca Yağlıboya ağırlıklı ve genellikle sipariş üzerine resimler yapmaya başladı, çok sayıda portre ve manzaraya imza attı.



 2004 yılında emekli oldu ve Suluboya’ya yeniden dönüş yaptı.  Türkiye'nin dışında  İsveç, Danimarka, İtalya, Yunanistan ve Azerbaycan'da özel kolleksiyonlarda resimleri bulunmaktadır.ABD, Rusya, Yunanistan, Azerbaycan vs. ülkelerde uluslararası sergilere katılmıştır.  Uluslar arası Suluboya Derneği ( International Watercolor Society ) yönetim kurulu üyesi olan ve çalışmalarına Bandırma’da devam eden Balan, evli ve 2 çocuk babasıdır…       


1 Ekim 2012 Pazartesi

Bandırma / Türkiye








Bandırma / Türkiye 
300 gr. Kağıt Üstüne Suluboya
63x47 cm.